Open House Praha

Do jubilejního 10. ročníku oblíbeného festivalu architektury Open House Praha se poprvé zapojí i Pražský hrad. Návštěvníci se budou moci podívat do veřejnosti běžně nepřístupné bývalé Prezidentské rezidence, tzv. domečku, a Nové oranžerie od architektky Evy Jiřičné v Královské zahradě.  
Prezidentskou rezidenci původně navrhl architekt Pavel Janák pro Edvarda Beneše, který se ale dokončení nedočkal, a tak dům využívali až komunističtí prezidenti. Od roku 1989 dům téměř nebyl obýván a sloužil většinou jako zázemí pro tiskové konference nebo jednání. V posledních letech však prošel rozsáhlými rekonstrukcemi, při kterých se dbalo na zachování původních Janákových prvků.
Nová oranžerie od Evy Jiřičné je high-tech stavba ze skla a oceli, kterou iniciovala manželka prezidenta Václava Havla Olga. Provoz skleníku a péči o teplomilné rostliny zajišťuje řada automatických systémů a součástí skleníku jsou i dvě malé kašny – první od slovinského architekta Jože Plečnika a druhá, jejímž autorem byl Otto Rothmayer.

www.openhousepraha.cz

Akce

Datum a místo konání

víkend 18. - 19. května 2024
Prezidentská rezidence a Nová oranžerie 
v Královské zahradě
10 - 19 hodin

Vstupné

Vstupné zdarma