Prezident Petr Pavel se na Pražském hradě setkal s romskými studenty a vládní zmocněnkyní u příležitosti Mezinárodního dne Romů

13. dubna 2023

Prezident Petr Pavel a jeho žena Eva Pavlová se dnes na Pražském hradě setkali s romskými studenty a studentkami a vládní zmocněnkyní pro záležitosti romské menšiny, aby společně oslavili Mezinárodní den Romů (8. dubna). Prezident na setkání zdůraznil význam vzdělávání romských dětí, studenti mu zahráli romskou hymnu a představili mu své příběhy.

“Za jedno z největších nebezpečí dnešní doby, a zdaleka se netýká jenom Romů, považuji předsudky. Ty vychází mnohdy z nedostatku informací, z dlouhodobých stereotypů a nedostatku vůle navzájem si naslouchat a pochopit argumenty toho druhého. Myslím, že je důležité ukazovat dobré příklady, a to nejenom směrem do komunity vaší, ale především do komunity většinové, která často ještě těmi předsudky trpí. Vy jste příkladem toho, že z tohoto kruhu předsudků se dá vystoupit, že je možné se na věci dívat úplně jinak a že je na čem pracovat,” řekl prezident Pavel studentům v úvodu setkání.

“Společná oslava Mezinárodního dne Romů na Pražském hradě byla prostorem k připomenutí si smyslu oslav těchto dnů, ale také potvrzením, že kvalitní vzdělání je nejzásadnějším prostředkem, jak pomoci uspět dětem všech sociálních i etnických skupin ve společnosti.  Představení romských studentů panu prezidentovi považuji za důkaz toho, že cesta za lepším vzděláváním může přinášet změny v celé společnosti,” řekla Lucie Fuková, vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny.

S prezidentským párem se setkali studenti středních a vysokých škol z různých oborů, od zdravotnictví přes pedagogiku až po psychologii. Mezi účastníky setkání byl také Štefan Balog, manažer stipendijního programu organizace Romea.

 

Setkání s romskými studenty
Setkání s romskými studenty
Setkání s romskými studenty

 Foto: Zuzana Bönisch

Komunikační tým prezidenta Petra Pavla