Prezident republiky vystoupil na summitu Rady Evropy v Reykjavíku, podepsal vznik Registru škod ruské agrese na Ukrajině

17. května 2023

Prezident republiky Petr Pavel vystoupil ve středu 17. května 2023 na summitu Rady Evropy v Reykjavíku, kde podpořil zřízení Registru škod, které vznikly v důsledku ruské agrese. Jeho zřízení se stalo i hlavním výstupem summitu. Registr bude sídlit v Haagu a bude sbírat žádosti o náhradu škody jak ukrajinských občanů, tak i právnických osob, jako jsou stát, obce, nemocnice nebo školy. Registr by měl začít fungovat během podzimu. Do tří let by měla Rada Evropy vytvořit také kompenzační mechanismus náhrad škod. 

“Já jsem rád, že k tomu dochází, protože je to poprvé, kdy na základě solidního právního základu dojde k soupisu škod způsobených válkou, ať už jednotlivcům nebo státu, a na základě toho bude nastavený mechanismus, jak kompenzovat škody, z jakých zdrojů. Česká republika se na tom aktivně podílela a já jsem rád, že česká stopa v tomto procesu bude vidět,” řekl Petr Pavel na závěr summitu.

Summit se konal po osmnácti letech, naposledy byl ve Varšavě v roce 2005 a jeho obnovení bylo jasným signálem toho, že Rada Evropy má i nadále důležitou roli. 

“Tématem tohoto summitu je ruská agrese proti Ukrajině. Ta měla za následek ztrátu bezpočtu nevinných životů, rozsáhlé ničení a vysídlení tisíců lidí. Jsme solidární s našimi ukrajinskými přáteli,” řekl prezident ve svém projevu.

V projevu prezident Petr Pavel podpořil i vznik speciálního trestního tribunálu pro zločiny na Ukrajině.




foto: Zuzana Bönisch

Komunikační tým prezidenta republiky