ČESKÉ KORUNOVAČNÍ KLENOTY, 2023

 Na Pražském hradě budou vystaveny České korunovační klenoty

 U příležitosti 30. výročí vzniku České republiky budou pro veřejnost vystaveny České korunovační klenoty. Vystavení se tentokrát uskuteční v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha jako připomínka prvního veřejného vystavení v roce 1929. 

Svatováclavská koruna, královské žezlo, jablko a Korunovační kříž budou stejně jako v roce 1929 vystaveny v původní vitríně, navržené architektem Gočárem. Součástí výstavy bude mimořádné vystavení relikvie (lebky) sv. Václava ve Svatováclavské kapli katedrály a vitrína s textilními součástmi souboru korunovačních klenotů – královským pláštěm s hermelínovým límcem. 

V jižní boční lodi katedrály doplní celý výstavní projekt dvě vitríny, jedna s koženými pouzdry na korunu, žezlo a jablko, druhá s pohřebními klenoty Přemysla Otakara II., jejichž podoba je připomínkou nedochovaných insignií českých králů z rodu Přemyslovců.

Trasa prohlídky: vstup jižními zahradami z Opyše -> Býčí schodiště -> III. nádvoří -> vstup do katedrály od západního průčelí. 

Suvenýry ke korunovačním klenotům, turistické vizitky, magnetky, pohledy a další upomínkové předměty si můžete zakoupit v nově otevřené Reprezentační prodejně Pražského hradu, umístěné v předsálí Obrazárny Pražského hradu na II. nádvoří.

Informace budou průběžně doplňovány na www.hrad.cz 

Další provozní instrukce jsou  uvedeny v sekci Ostatní informace.

* 

Z provozních důvodu, stejně jako v minulých letech, se nebudou vydávat žádné časové ani jiné vstupenky. Návštěvu nelze rezervovat. 

Do prostoru nebude možné vstupovat s objemnějšími zavazadly.

Pro případné odložení větších zavazadel bude k dispozici šatna ve Starém královském paláci. 

Přednostní vstup mají pouze návštěvníci na invalidním vozíku, a to při prokázání se platným průkazem ZTP/P. Výhradně vozíčkářům splňujícím výše uvedené podmínky a jedné osobě v jejich doprovodu je umožněn zvláštní vstup přímo ze III. nádvoří. Pro ostatní držitele průkazů ZTP či ZTP/P platí (bez jakýchkoli výjimek) režim vstupu jako u všech ostatních návštěvníků. 

Přednostní vstup do výstavy nemají ani návštěvníci s dětskými kočárky; ty navíc nelze do výstavního prostoru vpustit. Návštěvu s dětským kočárkem proto důrazně nedoporučujeme.

 

Datum a místo konání

Termín vystavení: 17. - 24. ledna 2023 

Otevírací doba:

17. - 21. ledna 9:00 – 17:00 hod

22. ledna 14:30 - 21:00 hod

V neděli 22. ledna bude vstup na výstavu Korunovačních klenotů umožněn až od 14:30 hodin. Od 9:45 bude prostor katedrály vyhrazen pouze pro konaní bohoslužby. Více zde.

23. - 24. ledna 8:00- 18:00 hod

 

Vstupné

Vstup zdarma. 

Mapa Hradu

Ostatní informace

Časté dotazy k výstavě Českých korunovačních klenotů

Kolik stojí vstupné?

Vstup na výstavu Českých korunovačních klenotů je zcela zdarma.


Jak dlouho obvykle trvá vystát frontu?
Přibližně 5-6 hodin.

Kudy přijít? 
Nejvhodnější trasa: stanice metra A (Malostranská), odtud Starými zámeckými schody či ulicí Na Opyši až zcela nahoru. Zde následuje vstup do Jižních zahrad, kde začíná fronta - ta následně vede Býčími schody na III. nádvoří Pražského hradu a vede dále až ke katedrále. 

Je ve frontě občerstvení?
V Jižních zahradách je podáván čaj, a to zdarma. Dále je možné se občerstvit v komerčních provozech v areálu Pražského hradu.

Je k dispozici WC? 
Ano, v trase fronty na třech místech. V Tereziánském křídle, Starém královském paláci a u Katedrály sv. Víta. Ve dnech vystavení ČKK jsou toalety zdarma.

Mohu klenoty fotit?
Ano, ovšem bez blesku.

Je prohlídka časově omezená?
Vzhledem k velkému zájmu žádáme návštěvníky, aby prohlídce věnovali přiměřený čas.

Kolik lidí denně si klenoty prohlédne?
První návštěvní den vidělo klenoty 4196 návštěvníků.

Mají vozíčkáři přednostní vstup? 
Ano, hlásit se mohou u hlavního vstupu do Katedrály sv. Víta. Upozorňujeme, že doprovod může být pouze jedna osoba. Vstup vozíčkáře je možný pouze po předložení platného průkazu ZTP/P.

Mohu s sebou vzít kočárek?
Vjezd s dětským kočárkem není povolen. Je možné jej odložit na místě, které určí pořadatelská služba, a to na vlastní riziko.

Co vše je k vidění?
Svatováclavská koruna, královské žezlo, jablko, Korunovační kříž a meč sv. Václava jsou stejně jako v roce 1929 vystaveny v původní vitríně, navržené architektem Gočárem. Součástí je mimořádné vystavení relikvie (lebky) sv. Václava ve Svatováclavské kapli katedrály a vitrína s textilními součástmi souboru korunovačních klenotů – královským pláštěm s hermelínovým límcem. 

Mohu přijít jinudy a napojit se do fronty například na III. nádvoří?
Všechny vstupy do areálu Pražského hradu jsou v provozu, ale trasa fronty je přesně vytyčena koridory, které dozoruje pořadatelská služba.

Kde je možné zaparkovat?
Veřejné parkoviště se v areálu Pražského hradu, ani v blízkém okolí nenachází. Doporučujeme využívat služeb MHD.

Může se stát, že na některé návštěvníky se odpoledne nedostane během stání ve frontě?
Není možné to zcela vyloučit. Snažíme se ale, aby k tomu nedošlo. Dle aktuální kapacity proto v určitý čas již neumožňujeme napojení se do fronty v Jižních zahradách, neboť na takto příchozího zájemce by se patrně nedostalo. Zároveň se ale snažíme, aby se na každého návštěvníka ve frontě dostalo, a to i za cenu mírného prodloužení otevírací doby.

Mají přednostní vstup držitelé karet ZTP či ZTP/P?
Nikoli.

Je k dispozici rezervační systém?
Nikoli.

 

 

------------------------------------------------------------------- 

motivové foto: Jan William Drnek

Upomínkové předměty

Všechny publikace