Ten druhý život

Ten druhý život

Výstava, nad kterou převzal záštitu ministr obrany Martin Stropnický, přibližuje činnost novodobých válečných veteránů a poslání Armády ČR v zahraničních operacích. V tomto případě se fotografové zaměřili zejména na prostředí, zvyky a obyvatele konkrétní země, ve které čeští vojáci po dobu svého působení žijí, ale také například na vzácné chvíle odpočinku, které tráví ve specifickém světě vojenských základen. 

Záměrem  výstavy je, aby vystavené fotografie nabídly jiný, méně oficiální pohled na zahraniční nasazení Armády ČR a ukázaly takové stránky života v operaci, jako je komunikace a pomoc místním obyvatelům a nezpochybnitelný vliv práce českých vojáků na každodenní život v zemi.

„Fotografie nejsou jen ony klasické – armádní a bojové – ale jsou zde také obrázky ze života s místní populací. Ostatně právě zde armáda dosahuje velkých úspěchů, o kterých se tolik nemluví. Je totiž velice důležité, aby obyvatelé nevnímali misi a cizí vojáky jako něco nepřátelského, ale někoho, kdo pro ně má pochopení. A v tom jsou naši vojáci výborní,“ zdůraznil ministr obrany Martin Stropnický při otevření expozice v Brně na hradě Špilberk.

Na výstavě prezentují své fotografie rotmistr Daniela Hlaváč, který slouží u 43. výsadkového praporu v Chrudimi. Účastnil se několika vojenských misí v Kosovu, Bosně a Hercegovině a Afganistánu a je držitelem ocení z Czech Press Photo z let 2007, 2009 a 2014. Nadrotmistr Miroslav Lopatář vystavuje fotografie z jeho poslední mise z neklidné afgánské provincie Wardak. Podplukovnice v záloze Jana Zechmeisterová říká, že je především "fotografem okamžiku"...maličkého kousku věčnosti, ve kterém se zastavil čas, pro jeho neopakovatelnost a opravdovost. Zúčastnila se mírové mise v Kosovou v letech 2009 - 2010, během které dokumentovala život místních obyvatel. Na výstavě najdete také díla válečných fotografek a dokumentaristek. Jarmily Štukové, která se do Afganistánu vydala v roce 2012 a působila zde především na vojenských základnách v Kábulu a Lógaru. Je držitelkou ocenění  z Czech Press Photo z let  2009, 2010, 2014 a 2015. A poslední z pětice autorů je novinářka a fotografka Lenka Klicperová. Ve svých afgánských reportážích mapovala nejen činnost českého praporu na základně Shank v provincii Lógar, ale také se zabývala problematikou místních žen.

Datum a místo konání

Severní arkády ( u Příběhu Pražského hradu)

9 - 17

29.9. bude výstava přístupná pouze do 16 hodin.

Děkujeme za pochopení.

Vstupné

Výstava je přístupná zdarma.