Na Pražském hradě se dnes sešli nejvyšší ústavní činitelé ke koordinaci zahraniční politiky

31. května 2023

Na Pražském hradě se dnes s prezidentem Petrem Pavlem sešli předseda Senátu Miloš Vystrčil, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, premiér Petr Fiala a také ministr zahraničních věcí Jan Lipavský. Důvodem setkání byl návrat ke snaze koordinovat zahraniční politiku na nejvyšší úrovni. Společná schůzka nejvyšších ústavních činitelů k tomuto tématu proběhla po více než třech letech. Účastníci schůzky mluvili o vztazích se sousedními státy, koordinaci zahraničních cest, přípravách na summit NATO ve Vilniusu a také o pomoci Ukrajině a vztahu k Číně.

“Shodli jsme se nejenom na tom, že chceme zahraniční politiku koordinovat, ale i na řadě praktických kroků, jak to budeme dělat. Tak, abychom maximalizovali efekt pro Českou republiku. Domluvili jsme se na tom, že tyto porady se budou konat přibližně jednou za půl roku, ale mezitím se sejdeme ještě jednou k tématu dlouhodobějšího směřování zahraniční politiky České republiky,” řekl po setkání prezident Petr Pavel.

“Poprvé za dobu, co zastávám pozici předsedy Senátu, jsem cítil, že v oblasti zahraniční politiky se shodujeme jak s premiérem a ministrem zahraničních věcí, tak s prezidentem i s předsedkyní Poslanecké sněmovny. V tom vidím velkou příležitost pro to, abychom společně pracovali ve prospěch České republiky a našich priorit, což je obhajoba hodnot, na kterých je postavena existence a fungování České republiky, a také její prosperita z hlediska hospodářského rozvoje,” řekl předseda Senátu, Miloš Vystrčil.

Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové v zahraniční politice máme takovou míru shody, že jsme jednoznačně schopnější prosazovat zájem České republiky a jejích občanů. “Myslím si, že to je pro všechny občany ta nejlepší možná zpráva. Nebylo to vždycky samozřejmé, ale teď se dostáváme do situace, kdy tomu tak je, a my bychom se z toho měli snažit vytěžit maximum,” řekla po jednání.

Premiér České republiky Petr Fiala zdůraznil důležitost koordinace zahraniční politiky. “Je potřeba, aby klíčoví představitelé státu mluvili pokud možno jedním hlasem, protože jedině tak je zahraniční politika důvěryhodná a taky účinná. Přináší tak potřebné efekty pro naše občany, pro naše podnikání i pro naši bezpečnost,” dodal.

“Naše předsednictví v Evropské unii ukázalo, že český hlas je slyšet a že je vážený, a my na tom chceme stavět dále. Máme silnou politickou shodu, a to je i signálem pro naše instituce. Boříme zdi mezi těmito institucemi a vytváříme skutečně společnou zahraniční politiku,” doplnil ministr zahraničí Jan Lipavský.

Komunikační tým prezidenta Petra Pavla