Prezident Pavel ukončil návštěvu Ukrajiny

30. dubna 2023

Prezident Pavel ukončil návštěvu Ukrajiny, země v tuto chvíli podle něj potřebuje především munici pro úspěšnou protiofenzivu

Prezident Petr Pavel dnes po poledni přiletěl na letiště v Kbelích, a tím ukončil svou třídenní cestu na Ukrajinu. Ta podle něj byla velmi náročná na organizaci a zabezpečení. “Nedostatek munice limituje schopnost Ukrajiny provést úspěšnou protiofenzívu. Našim ukrajinským přátelům mohu vzkázat, že Česká republika bude aktivně hledat nové cesty, jak k jejich obráncům dostat munici v co nejkratším čase,” řekl prezident Pavel na tiskovém brífinku po návratu do Prahy.

Prezident dále uvedl, že cesta na Ukrajinu nebyla jen symbolickým gestem. “Ze všech jednání vyplynulo, že to, co Ukrajina dnes potřebuje nejvíc, je munice. Její nedostatek limituje schopnost Ukrajiny provést úspěšnou protiofenzivu. Pokud má obnovit kontrolu nad okupovaným územím, musí protiofenzivu udělat, a k tomu bude potřebovat munici. My budeme hledat cesty, jak zvýšit její dodávky z našich zdrojů i ve spolupráci se spojenci. Pomoc Ukrajině neznamená jednostranný přeliv financí z jedné strany na druhou. Nám samotným přináší morální i praktický pozitivní efekt, od pomoci se přesouváme ke spolupráci a budeme se podílet na konkrétních projektech,” dodal český prezident. Zdůraznil také, že Česká republika bude podporovat budoucí vstup Ukrajiny do EU i do NATO. Ukrajinci podle něj dali při všech setkáních jasně najevo, že si české pomoci cení a že nás považují za své přátele.

Na Ukrajinu se prezident Pavel vypravil společně se slovenskou  prezidentkou Zuzanou Čaputovou, se kterou první den navštívil ruskými raketami zničenou Boroďanku poblíž Kyjeva. Prezident pak pokračoval do Buči, kde uctil památku obětí masakru. Zuzana Čaputová se k němu znovu připojila po jeho půlhodinovém jednání s prezidentem Zelenským ve dvou, aby všichni tři podepsali deklaraci o vzájemném partnerství. Český prezident a slovenská prezidentka se pak setkali s premiérem Ukrajiny, Denysem Šmyhalem. V závěru prvního dne programu se pak oba museli přesunout do krytu kvůli protileteckému poplachu, tam prezident Pavel jednal s vůdci krymsko-tatarského národa.

Druhý den návštěvy měli prezident Petr Pavel a prezidentka Zuzana Čaputová oddělený program. Český prezident zamířil na východ Ukrajiny do Dněpropetrovské oblasti, východ navštívil jako první západní lídr od začátku války. V Dnipru s tamními lídry jednal o možnostech podpory, kterou Česká republika oblasti poskytne. “Posunout se od pomoci ke spolupráci je teď na Ukrajině hlavním cílem. Ten nekončí v Kyjevě. Dnes jsem zamířil dál na východ, abych ukázal, že ČR to s patronátem nad Dněpropetrovskou oblastí myslí vážně. Ujistil jsem gubernátora Serhiye Lysaka, že na rekonstrukci nejsou sami,” řekl prezident Pavel. Pak navštívil místo útoku ruských raket na obytný dům, zařízení pro vnitřně vysídlené uprchlíky, nemocnici ošetřující vojáky vracející se z fronty i samotné vojáky na jejich tréninkovém polygonu. Ukrajinští velitelé při příležitosti návštěvy prezidenta přistavili armádní techniku, kterou dodala Česká republika. Na samohybnou kanónovou houfnici Dana i raketomet Přemysl prezident Pavel napsal vzkaz na podporu ukrajinských obránců. “Go home, Russians. Until it’s too late.”

 

Komunikační tým prezidenta Pavla