Prezident Petr Pavel představil svůj poradní tým, šestici expertů povede Tomáš Richter

3. dubna 2023

Prezident Petr Pavel dnes představil jména poradců, se kterými bude dlouhodobě spolupracovat v prezidentském úřadě. Jeho tým poradců povede podle plánu představeného ještě před volbami Tomáš Richter. Petr Pavel sestavil tento tým z expertů, kteří mu ve vybraných tématech radili už během kampaně.

“Už jako kandidát na hlavu státu jsem odmítl předstírat, že jsem expertem na všechno. Dobrý prezident nemusí všemu rozumět, ale musí se umět dobře rozhodnout. Dobrý prezident musí umět definovat cíl a obklopit se těmi nejlepšími odborníky, aby se na cestě k naplňování tohoto cíle mohl odborně a informovaně rozhodovat. Právě to bude hlavním posláním našeho expertního týmu,” řekl Petr Pavel na tiskovém brífinku.

Ve stálém poradním týmu prezidenta Petra Pavla jsou odborníci na 5 oblastí - Ústavu a právo, ekonomiku, energetiku, životní prostředí a sociální politiku. Tým by měl do konce května posílit ještě expert na vzdělávání. Do budoucna ho chce prezident rozšířit také o externího poradce pro otevření a oživení areálu Pražského hradu. Za tímto účelem už jednal s architektem Josefem Pleskotem a nabídl mu pozici poradce a moderátora diskuze na toto téma.

Vedle poradního týmu prezident Pavel počítá také s dalšími externími poradci, kteří mu budou poskytovat svou expertízu nepravidelně ke konkrétním tématům. Externě bude prezidentovi radit například Danuše Nerudová k tématu důchodové reformy nebo Zdeněk Tůma k bankovnictví a ekonomice.

Seznam členů poradního týmu prezidenta Petr Pavla:

  • Tomáš Richter - vedoucí poradního týmu, který bude mít na starost jeho koordinaci, a bude také pomáhat s tvorbou strategie k naplňování prioritních cílů prezidenta republiky.
  • Jan Kysela – poradce pro Ústavu a právní otázky. A také vedoucí Konzultačního panelu pro nominaci ústavních soudců.
  • David Marek – poradce pro ekonomiku, hospodářskou politiku a finanční otázky.
  • Vladimír Bezděk – poradce pro důchodovou reformu, rozpočtovou politiku a finanční sektor.
  • Jakub Maščuch – poradce pro energetiku, a to na místní, národní i evropské úrovni.
  • Ladislav Miko – poradce pro životní prostředí a udržitelnost.
  • Lucie Poláková – poradkyně pro sociální politiku a další související otázky.

Komunikační tým prezidenta Petra Pavla