Prezident republiky Petr Pavel zahájil Týden inovací

9. října 2023

Prezident republiky Petr Pavel v pondělí 9. října 2023 v pražském DOX+ zahájil Týden inovací.

Pro úspěch České republiky do budoucna je potřeba podporovat kreativitu a odvahu lidí a podněcovat je k tomu, aby byli inovativní. Na dnešním slavnostním zahájení Týdne inovací v pražském DOX+ to v zahajovacím proslovu řekl prezident Pavel. Je také podle něj nutné změnit systém vzdělávání, který dosud kreativitě, kritickému myšlení a odvaze příliš nenahrává. 

Prezident Pavel řekl, že jiná cesta do budoucnosti než přes inovace, automatizaci nebo umělou inteligenci v současnosti nevede. V globálním soupeření bude záležet na tom, kdo bude adaptabilnější, inovativnější a pružnější a kdo dokáže lépe využít všechny přínosy vědy a techniky. Pokud podle něj demokratické země zvládnou mimo jiné překonat soupeření mezi sami sebou, je si jist, že v oblasti vědy a techniky mohou omezit vliv například Číny. 

Kromě prezidenta na akci vystoupila ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová nebo rektor ČVUT Vojtěch Petráček. Slavnostní zahájení bylo spojeno také s programem Učit je odvaha, který představil vybrané inspirativní projekty ve vzdělávání. 

Hlavní jednací den Týdne inovací se uskuteční v úterý. Návštěvníkům nabídne diskusní panely a semináře na téma umělé inteligence a robotizace, ochrany klimatu, budoucnosti dopravy nebo nejnovější trendy v oblasti péče o duševní zdraví. Představí také inovační veletrh. 

 Vyjádření prezidenta republiky při zahájení Týdne inovací ČR 2023 - zde.

 

foto: Tomáš Fongus

Fotogalerie

Prezident republiky Petr Pavel zahájil Týden inovací
Prezident republiky Petr Pavel zahájil Týden inovací
Prezident republiky Petr Pavel zahájil Týden inovací