Prezident republiky s manželkou navštívili Liberecký kraj

25. dubna 2023

Prezident republiky Petr Pavel společně s manželkou Evou Pavlovou navštívili ve středu dne 26. dubna 2023 Liberecký kraj.

Prezident Petr Pavel a jeho žena Eva Pavlová na další domácí cestu zamířili do Libereckého kraje. Po návštěvě tří strukturálně postižených regionů prezident vybral region, který podle něj kombinuje obrovské problémy způsobené zaniklým průmyslem v některých částech a technologický rozkvět v jiných.

V Novém Městě pod Smrkem prezident po setkání se starosty přilehlých obcí prošel areál zaniklé Textilany, která je symbolem problémů frýdlantského regionu. Na Krajském úřadě prezident diskutoval s hejtmanem Martinem Půtou, starosty obcí i místními podnikateli. V debatě rezonovaly především témata sklářského průmyslu, vzdělávání, dopravy i komunikace vlády se samosprávami.

Odpoledne prezident Pavel se ženou Evou navštívil 31. pluk radiační, chemické a biologické ochrany Liberec, kde jim vojáci předvedli nejnovější techniku a prostředky chemické ochrany. Další zastávka byla v Krajské nemocnice Liberec, se kterou prezident Pavel spolupracoval už během covidové krize v iniciativě Spolu silnější. Tam společně s hejtmanem a ředitelem nemocnice symbolicky zahájil stavbu nového pavilonu urgentní medicíny, který výrazně zlepší úroveň zdravotnictví v kraji.

“Ráno jsem říkal, že do kraje jedu s očekáváním, že uvidím značné extrémy. Na jedné straně vyspělé technologie a řada projektů, které se daří, jako je Centrum urgentní medicíny. Na druhé straně je velký počet vyloučených lokalit a problémů souvisejících s odlivem a se stárnutím obyvatelstva, s nedostatkem dopravní infrastruktury nebo nedostatkem lékařů. Proto se nemůžeme dívat na problémové regiony nebo města pouze z pohledu krajů, ale měli bychom se dívat na to, kde jsou podobné problémy bez ohledu na to, do jakého kraje patří,” řekl prezident Pavel.

Jako protiklad zaniklé Textilany a symbol technologického rozkvětu kraje prezident do programu zařadil prohlídku firmy Elmarco, která dodává technologie pro výrobu nanovláken do celého světa. Na poslední bod programu, debatu s veřejností, se přesunul z centra města tramvají.

 

-------------------------------------------------------


Výběr z programu návštěvy:
Změna programu vyhrazena!

9:35 - setkání prezidenta a paní Evy Pavlové s hejtmanem kraje a starosty přilehlých obcí v Novém Městě pod Smrkem

10:15 - přechod k bývalé továrně Textilana a krátký mediální brífink před budovou k cílům návštěvy

11:30 - setkání prezidenta republiky a paní Evy Pavlové se členy Rady Libereckého kraje, starosty obcí s rozšířenou působností a dalšími hosty v budově Krajského úřadu Libereckého kraje

12:30 - podpis prezidenta republiky do Pamětní knihy Libereckého kraje a předání darů

13:30 - návštěva 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany Liberec

14:15 - návštěva Krajské nemocnice v Liberci, a. s. - poklepání na základní kámen a podpis pamětního listu

14:45 - beseda se zaměstnanci nemocnice v Liberci

15:35 - mediální brífink prezidenta Petra Pavla s účastí hejtmana kraje a generálního ředitele nemocnice

16:00 - návštěva firmy ELMARCO s.r.o.

18:00 - jízda tramvají do stanice Lidové sady ZOO

18:30 - debata s veřejností v Kulturním centru Lidové sady

Komunikační tým prezidenta Petra Pavla