Prezident republiky v Senátu představil trojici kandidátů na ústavní soudce

2. srpna 2023

Prezident Petr Pavel dnes na plénu Senátu už podruhé senátorům zdůvodnil svůj výběr osobností, kterými chce doplnit Ústavní soud. “Nemohu přehlížet genderovou nevyváženost Ústavního soudu, která podtrhuje skutečnost, že na vysokých pozicích v české justici historicky převažovali soudci nad soudkyněmi. V první vlně jsem nominoval dva muže a jednu ženu. Dnes jsou to dvě ženy a jeden muž,” řekl prezident Pavel.  

První kandidátkou je doktorka Veronika Křesťanová, soudkyně krajského soudu s agendou ochrany osobnosti, autorského a mediálního práva. Dnes je předsedkyní senátu a místopředsedkyní soudu, což jí podle prezidenta Pavla dává důležité praktické kompetence pro organizaci soudní praxe. 

Druhou kandidátkou je akademička v oblasti soukromého práva profesorka Kateřina Ronovská, která vede katedru občanského práva Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně a spolupracuje s akademickými pracovišti v zahraničí, a to jí podle prezidenta Pavla dává velký mezinárodní rozhled a zkušenosti z právních systémů jiných zemí. 

Třetím kandidátem je doktor Robert Fremr, který prošel všemi články české soudní soustavy, kde se specializoval především na závažnou kriminalitu. “Jeho kredit je takový, že každý právník, se kterým jsem se bavil, mi jeho nominaci jednoznačně doporučil. Svědčí o tom i fakt, že získal nominace od absolutně nejvyššího počtu právních institucí, na které jsem se obrátil. O to více jsem byl překvapen, když jsem se před dvěma týdny dozvěděl o námitkách vůči jeho osobní integritě, vycházejících z kauzy, kterou soudil v 80. letech. Položil jsem si otázku, zda bych ve snaze vyhnout riziku neúspěchu nebyl sám tím, kdo způsobuje určité bezpráví. Zatím jsem totiž nedostal žádná fakta, která by prokázala, že Robert Fremr jako soudce nebo jako člověk tehdy selhal,” řekl k jeho nominaci prezident Petr Pavel. 

 

Projev prezidenta republiky zde