Setkání prezidentů zemí V4 na Pražském hradě  

22. listopadu 2023

Na Pražském hradě skončil prezidentský summit Visegrádské skupiny.

Na pozvání prezidenta republiky Petra Pavla se ve středu 22. listopadu 2023 na Pražském hradě uskutečnilo setkání prezidentů zemí Visegrádské skupiny. 

Praha dnes hostila summit prezidentů a prezidentek zemí v rámci českého předsednictví zemí Visegrádské skupiny. Setkání se kromě prezidenta Petra Pavla zúčastnila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, maďarská prezidentka Katalin Nováková a polský prezident Andrzej Duda. Hlavními tématy jednání bylo posílení kontaktů mezi občany zemí V4, využití Mezinárodního visegrádského fondu a společné infrastrukturní projekty, jako je například vysokorychlostní železnice. 

České předsednictví ve V4 začalo 1. července 2023 a potrvá jeden rok. Jeho mottem je „V4 pro občany“. Navazuje na slovenské předsednictví a jeho úsilí o návrat ke kořenům visegrádské spolupráce. “I když se názory představitelů V4 v čase mění, zůstáváme sousedy a naším úkolem proto je pěstovat dobré sousedské vztahy. I když můžeme mít na mnoho otázek různé názory, je důležité, abychom své pozice vzájemně znali a věděli, kde jsou průsečíky pro naši spolupráci a kde nikoliv. I v tom byl dnešní summit důležitý,” řekl prezident Petr Pavel na společné tiskové konferenci čtyř hlav států.  

Prezidenti diskutovali také o projektech V4+, které cílí na země západního Balkánu, Východního partnerství a na důsledky válečné agrese Ruska proti Ukrajině. O způsobech podpory Ukrajiny prezidenti a prezidentky debatovali na společném obědě. “Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko leží ve středu Evropy. Přirozeně tak řešíme i podobné geopolitické otázky. Ruská agrese dopadá na nás všechny. Podpora Ukrajiny je proto zásadní pro naši bezpečnost. Zároveň je krokem přirozeně lidským. Rusko musí za ztracené lidské životy a škody napáchané na Ukrajině nést odpovědnost. Musíme proto odhodlaně pokračovat ve všestranné podpoře Ukrajiny a jejích občanů,” řekl prezident Petr Pavel. 

Fotogalerie zde.

Projev prezidenta republiky při setkání prezidentů zemí V4 zde.

----------------------------------------

Program setkání prezidentů Visegrádské skupiny  
Pražský hrad, 22. listopadu 2023  
(změna programu vyhrazena)  

10:00 příjezd prezidentů na Pražský hrad a oficiální uvítací ceremoniál  
I. nádvoří Pražského hradu 
* fototermín - vstup pouze s platnou akreditací 
 
10:30 Family Photo a podpis návštěvní knihy Pražského hradu  
Rothmayerův sál 
* fototermín - vstup pouze s platnou akreditací 
 
11:00  plenární jednání prezidentů    
Rudolfova galerie   
 
12:40 koncert visegrádského kvarteta  
Španělský sál  
 
13:15 oběd    
Navrátilův salónek  
 
15:00   tisková konference prezidentů   
Rothmayerův sál  
 * fototermín - vstup pouze s platnou akreditací  
 
cca. 16:00 konec tiskové konference - odjezd hostů z Pražského hradu  

 

 

 

Odbor komunikace KPR