Svatováclavská vinice a Richterova vila

Svatováclavská vinice spolu s klasicistním letohrádkem - Richterovou vilou (A.D. 1836) - na Pražském hradě byly po několikaleté komplexní rekonstrukci slavnostně otevřeny veřejnosti v září 2008.

Svatováclavská vinice a Richterova vila

Areál této národní kulturní památky ohraničený vysokou obvodovou zdí, zaujímající dominantní polohu na skalním ostrohu nad Starými zámeckými schody mezi Klárovem a Jelením příkopem, je obousměrně průchozí dvěma vchody/východy, a to vstupem přímo naproti bráně Pražského hradu od Černé věže a branou v dolní části Starých zámeckých schodů od Klárova.

V centrální části areálu na jižním svahu mezi opěrnou stěnou Starých zámeckých schodů a horní vyhlídkovou hřebenovou cestou se rozkládá obnovená Svatováclavská vinice. Podle legendy jde o nejstarší vinohrad v Čechách, kde obdělával "vinici páně" patron české země, kníže Václav. Obnovená vinice se tak zpřístupnila návštěvníkům Pražského hradu v roce, kterým uplynulo 1100 let od narození sv. Václava. Historie pozemku je tedy bytostně spjata se vznikem české státnosti a přijetím křesťanství. Výjimečnost areálu spočívá v tom, že se tento mimořádně dobře exponovaný pozemek uprostřed velkoměsta uchoval v nezměněné podobě.

Dominantou je klasicistní letohrádek - Richterova vila, s její severní a jižní terasou, a dále přiléhající pergolou rozdělující Svatováclavskou vinici po celé délce na severní a jižní část. Richterova vila je druhou nejznámější klasicistní stavbou v Praze po Letohrádku Kinských.

Unikátní umístění areálu poskytuje ničím nerušené panoramatické výhledy na Staré Město, Malou Stranu či letohrádek Belveder, které jsou natolik jedinečné, že samy o sobě dávají dobrý důvod k návštěvě.

Ve spolupráci s těmi nejlepšími v oboru připravuje Areál Svatováclavské vinice a Richterovy vily akce kulinářské, vinařské i společensko-kulturní se zaměřením na místní i turistickou klientelu. Celý rozsáhlý areál je obehnán vysokou zdí, lemující po jižní straně Staré zámecké schody. I díky tomu je ideálním místem pro pořádání uzavřených společenských a kongresových akcí pro až 800 účastníků. Návštěvníkům se tak v roce 2008 otevřel polohou i rozsahem unikátní multifunkční areál v centru staré Prahy, který až dosud nebyl zpřístupněn veřejnosti. V rámci areálu Svatováclavské vinice je prezentována historie a současnost českého a moravského vinařství ve spolupráci s Vinařským fondem ČR.

Součástí areálu je komplex VILLA RICHTER Restaurants se třemi gastronomickými provozy zaměřenými především na zážitkovou gastronomii a snoubení vína a jídla:

VILLA RICHTER Panorama Pergola

  • vyhlídková terasa přímo uprostřed Svatováclavské vinice
  • celková kapacita 150 míst

Vyhlídková restaurace pod pergolou zaměřená na prezentaci českých a moravských vín, podtržená lehkou gastronomií a specialitami k posezení u vína.

VILLA RICHTER Piano Terra

  • přízemí Richterovy vily + Severní a Jižní terasy
  • celková kapacita 250 míst

Restaurace s gastronomií zaměřenou na domácí slavnostní českou kuchyni.

VILLA RICHTER Piano Nobile

  • 1. patro Richterovy vily
  • celková kapacita 90 míst

Elitní restaurace s jedinečným skleníkem na exkluzivním místě zaměřená na vysokou gastronomii.

Areál Svatováclavské vinice a Richterovy vily je přístupný pro veřejnost celoročně v provozní době od 10 do 23 hodin. V současné době je vstup do areálu volný, při respektování ustanovení Návštěvního řádu, který je pro návštěvníky zveřejněn u vstupů do areálu. Provozovatel si vyhrazuje právo na sjednání změny takto stanovené provozní doby z důvodu konání společenských a kulturních akcí v rámci areálu. Výše vstupného na pořádané akce budou pro návštěvníky zveřejňovány v inzercích a u vstupů do areálu.

Otevírací doba

Fotogalerie

Svatováclavská vinice: nejlepší výhled na Prahu a údolí Vltavy
Svatováclavská vinice: nejlepší výhled na Prahu a údolí Vltavy
Svatováclavská vinice: místo pro gurmány
Svatováclavská vinice: místo pro gurmány
Svatováclavská vinice: místo pro gurmány
Svatováclavská vinice: místo pro gurmány

Umístění

Mapa Hradu