Projev prezidenta republiky Petra Pavla při přátelském setkání s hosty ve Španělském sále

9. března 2023

Moc vám děkujeme a musím říct, že jestli jsem se ve Vladislavském sále cítil poněkud stísněn, tak teď už se cítím vyloženě nesvůj, protože mít třetí vystoupení během jedné hodiny, to už je tempo skoro jako v Poslanecké sněmovně pro řečníky s přednostním právem. A já vzhledem k tomu, že jste si možná mohli všimnout v průběhu kampaně, že jsem nebyl úplně nejsdílnější, protože zastávám názor, že člověk by měl mluvit tehdy, když má co říct, tak dnes už se cítím, že už jsem dávno překročil svoji normu a několik dalších dní budu muset mlčet.

Ale co by to bylo za pořádnou společenskou akci, kdyby na závěr nebylo něco jako při Oscarech. Takže musíme to zakončit touhle krásnou tečkou, poděkováním vám všem.

A protože každý z vás měl menší či větší podíl na tom, že ten sen nebo myšlenka, kterou jsme pojali s mými nejbližšími a s mým nejbližším týmem před nějakým časem, se dostal až sem. A samozřejmě vám všem za to patří dík.

Já myslím, že na prvním místě, bych asi měl poděkovat rodině, protože bez rodinného zázemí to nikdy nejde a v kandidatuře na prezidentskou funkci už vůbec ne. A mé rodině to samozřejmě přineslo do života velké změny a zdaleka ne všechny byly pozitivní. Takže já jim všem chci poděkovat za to, že to vzali sportovně a že se rozhodli se s tím vypořádat stejně, jako jsme se s tím rozhodli vypořádat my s Evou.

A když už mluvím o Evě, tedy o své ženě, ona nemá ráda označení první dáma a já se jí ani moc nedivím, protože právě teď posledních řekněme deset let první dáma moc vidět nebyla, takže si na to musíme zase trochu zvyknout. Ale já jsem rád, že mohu tady o Evě pár slov říct, protože ona do toho nápadu zpočátku vůbec nebyla nijak nadšená. A postupně se s tím sžívala, až se s tím sžila do takové míry, že byla podstatnou částí toho úspěchu. Mimika nás každého prozrazuje.

Já musím říct, že i když Eva to označení první dáma nemá ráda, tak že jsem přesvědčen o tom, že bude skvělou první dámou. Ne jenom, že bude vidět a bude působit na lidi příjemně, ale zároveň je také připravená a odhodlaná dělat to, co asi od první dámy bychom očekávali. To znamená, že se bude věnovat tématům, jako je prevence vážných chorob, jako jsou rodinné vztahy, péče o děti, péče o seniory, případně o otázky žen. Já jsem připraven jí v tom poskytnout maximální podporu, aby byla ne jenom tou ozdobou po mém boku, ale aby také byla plnohodnotnou první dámou.

On mě nechce pustit ke slovu. Já jsem mu vlezla teď do toho jeho projevu, ale chtěla jsem říct, že tam je důležitá hlavně jeho podpora, že jo (Eva Pavlová).

Další, komu bych rád poděkoval je tým, který mě provázel na celé té cestě. A musím říct, že tým opravdu odvedl skvělou práci. Ten tým se postupně zvětšoval, ale nakonec jsme se ustálili někde kolem dvaceti lidí. A musím říct, že za celou tu dobu, co jsme byli spolu, a nebylo to jenom toho půl roku v té ostré kampani, byla to doba i předtím, kdy jsem se na tu kandidaturu připravoval. To, co je obdivuhodné, že ne jenom že ti lidé vnesli do týmu každý svoji expertízu, ale vnesli do toho i pohodu. Za celou tu dobu v týmu nezaznělo jediné skřípání, jediná hádka. Vlastně díky tomu, že ta atmosféra byla takhle skvělá, tak si myslím, že jsme to mohli dovést až do toho zdárného konce. Takže ještě jednou všem členům mého týmu velký dík. A jsem rád, že se někteří rozhodli se mnou pokračovat.

 A vracím se k poděkování k vám všem, protože v průběhu kampaně jsem měl možnost se opřít o podporu velkého množství lidí, ať už to byli podnikatelé, ať to byli herci, sportovci, ať to byli harlejáři třeba nebo kterákoli jiná skupina. Nerad bych na někoho zapomenul. Ale opravdu ta možnost opřít se o tolik z vás byla úžasná a já si toho moc vážím, i toho, že jste dnes tady. Chci vám ještě jednou moc poděkovat. Užijte si ten dnešní den a budu se těšit na spolupráci.

Děkuju. Na zdraví.

Petr Pavel, prezident republiky, Španělský sál Pražského hradu, 9. března 2023