Vyjádření prezidenta republiky při setkání se zástupci médií u příležitosti pracovní návštěvy Slovenské republiky

13. března 2023

Moc Vám děkuji, paní prezidentko,

a prostřednictvím vás, médií, bych rád pozdravil všechny občany Slovenska. Já si moc vážím toho, že zrovna první cesta do zahraničí směřovala na Slovensko, nakonec jak už se stalo v minulosti tradicí, protože vztahy mezi našimi zeměmi jsou opravdu nadstandardní.

Já jsem byl celkem znám i v kampani jistou úsporností ve vyjádřeních, a kdybych k tomu přidal ten soulad názorový, který máme, ale i pocitový, tak bych jenom mohl říct, že naprosto podepisuji to, co řekla paní prezidentka, a už bych nemusel nic dodat. Vnímám to úplně stejně, že mám nejenom radost z toho, že ty vztahy tady takové jsou, mám i radost z toho, že na řadu problémů se díváme téměř stejně, a že to tedy vytváří prostor pro širokou spolupráci v mnoha oblastech.

Zároveň ale, bohužel, čelíme také téměř stejným problémům. Ty problémy vychází především z konfliktu, který ke Slovensku je blíže než k nám a který dopadá na nejenom ekonomickou situaci, ale především na sociální situaci v našich zemích, a ta vytváří napětí, kterému v nadcházejícím období budeme čelit, a bude hodně záležet na tom, jak citlivě budeme přistupovat k oslovování našich občanů, jak budeme důsledně připomínat hodnoty, na kterých naše země stojí, jak budeme jednoznační v poukazování na to, kde je nebezpečí, kde je nepřítel, že není u nás, uvnitř, ale že je za našimi hranicemi, že to, co nás ohrožuje, nejsou rozdíly mezi politickými stranami uvnitř našich zemí, ale je to agresivní politika Ruska, které když dáme prostor tím, že nebudeme podporovat Ukrajinu, tak vyústí v problémy, se kterými se budeme muset vypořádat později a budou mnohem vážnější a budou nás stát mnohem víc, než je teď podpora Ukrajiny. To jsou věci, které musíme zdůrazňovat společně, protože máme stejný zájem na tom, abychom žili v bezpečné střední Evropě, která se bude moci vrátit po ukončení války k budování nejenom bezpečného prostředí, ale také prosperity našich dvou zemí.

Já jsem rád, že jsme se dotkli i celé řady konkrétních témat, ve kterých můžeme naši spolupráci ještě rozšířit, a budu se na tu spolupráci opravdu těšit.

Ještě jednou děkuji, paní prezidentko. Budu moc rád, když v těch našich debatách budeme pokračovat v průběhu dnešního dne při dalších akcích.

Petr Pavel, prezident republiky, Bratislava, Slovenská republika, 13. března 2023