Tiskový brífink prezidenta republiky na závěr pracovní návštěvy Slovenské republiky

14. března 2023

Ono to bude velice stručné, protože včera už jste slyšeli úvodní vystoupení paní prezidentky Čaputové a moje, o čem se jednalo a o čem se bude jednat. Takže když bych to měl rychle shrnout, byla to první cesta, to znamená, že jsme neměli ambici hledat konkrétní akce a termíny, spíše nastavit rámec a atmosféru spolupráce, a to se, myslím, povedlo velice dobře, protože atmosféra byla po celou dobu mimořádně vstřícná, ale také konstruktivní.
Bavili jsme se o celé řadě problémů, které jsou našim dvěma zemím společné, a o možnostech rozšíření spolupráce tam, kde cítíme, že je to nejvíce potřeba a také že je to nejsnáze dosažitelné. Měl jsem možnost hovořit jak s paní prezidentkou, a při několika příležitostech jsem měl možnost hovořit s premiérem, s předsedou Národní rady, zároveň také s řadou dalších lidí o tématech, jako jsou nacházející parlamentní volby na Slovensku, jako je pomoc Ukrajině a řešení krize na Ukrajině, jako jsou možnosti další spolupráce mezi našimi zeměmi například ve způsobech jak čelit dezinformačním kampaním, jak prohloubit naši spolupráci například v obranném průmyslu, jaké jsou cesty k navázání širších kontaktů s ukrajinskou stranou pro nadcházející období obnovy Ukrajiny, protože to bude důležité téma. Ale také o tom, jestli a za jakých podmínek bychom mohli společně se účastnit některých zahraničních cest, kde budeme vystupovat oba, jako je například jednání Rady Evropy, summit NATO, případně Valné shromáždění OSN, abychom nejenom se tedy chovali úsporně, ale také abychom tím dali najevo, že naše země spolupracují opravdu nadstandardně. A to byl hlavní obsah všech jednání včera a dnes. Dnes jsem měl ještě možnost setkat se se zástupci neziskového sektoru, pobavit se s nimi o tom, jak oni vidí situaci na Slovensku, jak přispívají k řešení problémů, jaké jsou možnosti spolupráce mezi jejich organizacemi a podobnými organizacemi v České republice. Kromě toho jsme se také v rámci těch oficiálních částí návštěvy stihli poklonit památce nejenom naší společné historie u památníků Tomáše Garrigua Masaryka a Milana Rastislava Štefánika, ale také jsme se zastavili na místech, která svědčí o tom, že je mezi námi stále ještě mnoho problémů k řešení, které souvisí ať už s nějakou nenávistí nebo s podněcováním k násilí, jako to bylo v klubu Tepláreň, nebo v případě vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Bylo to z mé strany jasným odsouzením takového chování jako nepřiměřeného pro demokracii a něco, na čem bychom rozhodně měli pracovat, aby se už nikdy neopakovalo. Tolik asi ke shrnutí mé cesty.
Já jsem moc rád, že jsme ji mohli vykonat tak krátce po inauguraci, a dát tím jasně najevo, že Slovensko je pro Českou republiku zahraničněpolitickým partnerem číslo jedna, a že tomu tak bude i nadále. Děkuji vám.
První dáma měla spíše kulturní program, setkala se se svým protějškem, s partnerem paní prezidentky, prohlédla si Bratislavský hrad a debatovala nejenom s partnerem paní prezidentky, ale i s ní o tom, jaké jsou podmínky pro práci právě třeba partnerů prezidenta, co oni mohou dělat, v případě čím mohou přispět. Děkuji.

Petr Pavel, prezident republiky, Bratislava, Slovenská republika, 14. března 2023