Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci při návštěvě francouzského prezidenta v ČR

5. března 2024

Dobrý den, vážený pane prezidente, dámy a pánové,

já se zaprvé omlouvám za to zdržení, které je pouze důkazem toho, že témata, o kterých jsme se bavili, jsou nejenom vážná, ale také jsme jim věnovali patřičnou pozornost.

Já si moc cením toho, že pan prezident Macron přijel do České republiky tak krátce potom, co jsem já měl příležitost navštívit Francii. Naše debata byla velice otevřená a já si toho cením, protože v minulosti tomu tak bylo, že vztahy mezi našimi zeměmi byly velice úzké a my se do tohoto období teď znovu vracíme, protože naše pohledy na složitou mezinárodní situaci, na možnosti jejího vývoje, ale i možná řešení, se velice blíží.

My máme stejný pohled na to, jak se vyvíjí situace na Ukrajině, jak by asi měla být řešena, jakými cestami, v jakém horizontu. Shodujeme se v tom, že pro nás je jedinou cestou pokračovat v podpoře Ukrajiny nejenom proto, že to vidíme jako principiálně správné, ale také proto, že nechceme, aby Rusko se svým viděním světa uspělo. My chceme žít ve světě, kde pravidla jsou respektována, kde platí stejně pro menší i větší země a na těchto pravidlech chceme dále stavět. Pokud by Rusko na Ukrajině uspělo, pak jsme my v těchto principech prohráli, a to by rozhodně nebyl svět, který chceme. Proto musíme Ukrajinu podporovat dál, ne nutně pro Ukrajinu samotnou, i když samozřejmě i naše solidarita s Ukrajinou je faktorem, proč bychom měli v naší pomoci pokračovat.

Dotkli jsme se, byť jen okrajově, bilaterálních témat naší spolupráce v oblasti obrany, naší spolupráce v oblasti energetiky, ale to bude především předmětem jednání pana prezidenta s předsedou vlády. Já si moc cením toho, že naše debata byla, jak jsem řekl, velice otevřená, vstřícná a budu moc rád, když v tomto duchu budeme pokračovat i dál. Dnes bude na Úřadu vlády podepsán strategický plán spolupráce na další období, který vytvoří rámec pro ještě hlubší spolupráci v oblastech vzájemného zájmu, než je tomu dodnes.

Já bych rád panu prezidentovi poděkoval za jeho krátkou, ale velice obsažnou návštěvu a budu se moc těšit na další setkání. To první asi proběhne už v červnu tohoto roku, kdy jsem s radostí přijal pozvání na oslavy dne vylodění v Normandii.

Děkuji

Petr Pavel, prezident republiky, Pražský hrad, 5. března 2024