Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci při oficiální návštěvě prezidentky Moldavské republiky v ČR

16. října 2023

Dobrý den,

pozváním paní prezidentky Sandu jsem chtěl vyjádřit jednoznačnou podporu a uznání stability moldavské země a jejímu prozápadnímu směřování ve velice nelehké situaci, kdy v sousední zemi probíhala agresivní válka Ruska a zároveň Moldavsko samo je cílem velice silného destruktivního působení ze strany Ruské federace.

Česká republika podporuje úsilí Moldavska na cestě do Evropské unie a obecně k evropské integraci, protože jsme přesvědčeni, že v časech krize, v časech složitých bezpečnostních mezinárodních vztahů je důležité, aby Evropa byla jednotná, aby na mapě Evropy nebyla místa, kam mohou ti, kteří nepřejí rozvoji dobrých vztahů a demokracii napřít své úsilí a získávat tam poměrně laciné politické body tím, že budou tyto země rozvracet a činit je nestabilním.

Zároveň jsem vyjádřil paní prezidentce vůli České republiky být nápomocni v integračním procesu, protože jsme si tímto procesem prošli relativně nedávno a můžeme tedy sdílet naše zkušenosti a poradit, na co si dát pozor, aby si zbytečně nemuseli nabíhat na to, na co jsme si v minulosti naběhli my. Pokud jde o rozvojovou spolupráci, tak Moldavsko je pro Českou republiku prioritní zemí už od roku 2005. Česká republika je vlastně jedním z největších přispěvatelů v Moldavsku. Za poslední desetiletí byly realizovány desítky různých projektů od humanitární pomoci až po rozvoj jednotlivých sektorů hospodářství, ať už je to energetika s cílem zajistit energetickou nezávislost na Rusku, případně rozvoj průmyslu, zemědělství, ale také obranyschopnosti, tedy spolupráce při ochraně hranic a modernizaci moldavských ozbrojených sil.

Petr Pavel, prezident republiky, Pražský hrad, 16. října 2023