Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci při pracovní návštěvě Saska

15. března 2024

Vážený pane ministerský předsedo, dámy a pánové,

jsem moc rád, že mohu právě dnes navštívit Sasko. Já tomu datu samozřejmě neodpírám tu symboliku, kterou má. Je důležité, abychom dokázali veškeré historické zkušenosti zúročit jako zkušenost, ale svého času, který od té doby uplynul, vzhledem k rozvoji našich vzájemným vztahům jsem rád, že toto datum už dnes pro nás nemá emotivní náboj a že jsme schopni se přes to přenést a pracovat ve prospěch lepší budoucnosti našich obou zemí.

Německá spolková republika a samozřejmě i samostatný Svobodný stát Sasko jsou pro nás významným obchodním partnerem jak z hlediska dovozu, tak z hlediska vývozu. Máme tady také druhou největší českou komunitu po Bavorsku. Naše spolupráce probíhá nejenom v rovině ekonomické, obchodní, kulturní, ale i v rovině přeshraničních vztahů mezi lidmi, mezi našimi policejními složkami, hasiči, záchrannými službami. Přesto, že tato spolupráce je především tedy s Libereckým, ale i s Ústeckým krajem, je dnes na vysoké úrovni. Stále vidím prostor, kde můžeme spolupracovat ještě lépe a více. Připravovaná výstavba velké továrny na výrobu mikročipů nabízí prostor nejenom pro Sasko, ale z hlediska dodavatelských vztahů i pro Českou republiku. My jsme připraveni případným požadavkům na možná umístění nebo na investiční podporu jít vstřícně naproti.

Také velice vítám možnost, že se dnes mohu podívat do prostor výroby těchto čipů, protože je to věc, která pro obě naše země znamená příslib do budoucnosti. Vážím si toho, že mohu dnes být u zahájení již zmíněné výstavy Svatovítského pokladu, protože kulturní spolupráce a spolupráce na úrovni mezilidských vztahů je mimořádně důležitým pojivem vztahů mezi zeměmi.

Ještě jednou děkuji za možnost sice krátce, ale navštívit v takto otevřeném formátu Sasko, a jsem připraven, že se budeme s panem ministerským předsedou bavit o veškerých možnostech kde a jak spolupracovat lépe.

Děkuji

Petr Pavel, prezident republiky, Drážďany, 15. března 2024