Vyjádření prezidenta republiky na tiskovém brífinku při návštěvě Izraele

15. ledna 2024

Přestože ještě den není u konce tak jednání, která jsem doposud absolvoval, byla velice intenzivní. Začal jsem setkáním s prezidentem Herzogem, pokračoval jsem jednáním v Knesetu s předsedou Parlamentu, dále s členem válečného kabinetu Bennym Gantzem a před chvilkou skončilo jednání s premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Hlavním tématem byla bezpečnost, bezpečnostní situace v Izraeli, operace v Pásmu Gazy, situace s humanitární pomocí a její doručování palestinským civilistům a také jsme se bavili o budoucím uspořádání v Pásmu Gazy potom, co budou ukončeny vojenské operace. Kromě toho jsme se také samozřejmě dotkli dalších oblastí spolupráce mezi Českou republikou a Izraelem v ekonomice, vědě, výzkumu, v rozvoji technologií.

Když se vrátím k té bezpečnostní situaci, tak Česká republiky jasně stojí za Izraelem, pokud jde o jeho právo na sebeobranu proti terorismu. Je naprosto zřejmé že to, co se stalo 7. 10., byl záměrně barbarský útok, který měl vyvolat co nejtvrdší reakci Izraele, která potom bude zneužita k tomu, aby palestinská samospráva na Pásmu Gazy představovaná především tedy hnutím Hamás vyjádřila jasné posouzení chování Izraele a získala na svoji stranu podporu světové veřejnosti. Faktem je že to, co dělá Hamás v Gaze, je porušením všech principů a tím se Hamás jasně postavil do situace nejenom teroristické organizace, ale také organizace, které vůbec nezáleží na osudu běžných Palestinců. Z tohoto pohledu by Hamás rozhodně neměl být považován za legitimního zástupce palestinského lidu. To, že v Pásmu Gazy dochází k civilním ztrátám, je primárně způsobeno tím, že Hamás veškerou svoji aktivitu schovává za civilní obyvatelstvo nejenom tím, že vybudoval rozsáhlou síť podzemních tunelů, které jsou právě pod civilními objekty, ale velice často a naprosto přímo používá civilní obyvatelstvo jako štíty pro ochranu před izraelskými údery.

Izraelská strana dělá všechno proto, aby minimalizovala ztráty na civilním obyvatelstvu, a zároveň dělá všechno pro to, aby k palestinským civilistům se dostala humanitární pomoc. Já jsem dnes byl informován o tom, že pomoc z původních asi sto kamionů denně byla navýšena na nějakých dvě stě padesát a během krátké doby se rozroste až na čtyři sta kamionů humanitární pomoci doručované každý den palestinským civilistům. Já jsem moc rád, že k tomuto úsilí o humanitární pomoc a o snižování počtu civilních obětí se přidala i Česká republika. Jsem rád, že se vláda rozhodla vyčlenit celkem deset milionů korun na humanitární pomoc rovným dílem, pět milionů pro palestinské civilisty prostřednictvím Světového potravinového programu a dalších pět milionů na pomoc pro izraelské zdravotnické organizace.

Pokud jde o ekonomickou spolupráci, tak jsme se dotkli především velkých projektů v oblasti dopravy. Zmínili jsme se o tendru Škody Transportation na výstavbu vlakové tratě z Haify do Nazaretu a počtu vlaků, které by měly být v tomto tendru dodány. Hovořili jsme o spolupráci v bezpečnostní oblasti, především o velkých kontraktech na dodávky radiolokátorů, bezpilotních prostředků a systému protiletadlové obrany krátkého a středního rozsahu. Hovořili jsme také o spolupráci ve vědě, technice, vzdělávání a o oboustranném zájmu tuto spolupráci dále rozšiřoval. Tolik asi v souhrnu k obsahu mých dosavadních jednání.

Petr Pavel, prezident republiky, Izrael, 15. ledna 2024