Vyjádření prezidenta republiky po setkání s generálním tajemníkem  NATO Jensem Stoltenbergem

19. dubna 2023


Velmi děkuji generální tajemníkovi. Je pro mě velkou ctí, že jsem mohl přijet sem do NATO tak brzo poté, co jsem nastoupil do své funkce. NATO považuji za naprosto zásadní aspekt pro bezpečnost naší země. Jsem velmi rád, že Česká republika je vnímána jako spolehlivý partner v těchto krizových dobách a samozřejmě není žádných pochyb o tom, že toto je jedna z nejhorších bezpečnostních krizí moderní historie, a naprosto bez pochyb, tohoto století.

Spolu, je vlastně jediná cesta, jak můžeme touto krizí projít, musíme pracovat spolu, musíme si pomáhat, musíme se vyhnout soutěžení, které v tuto chvíli není příliš vhodné, musíme posilovat naši odolnost a zvyšovat své schopnosti čelit všem rizikům a hrozbám. Zcela shodné jsou naše názory na současnou bezpečnostní situaci, zejména co se týče konfliktu na Ukrajině. Česká republika je jedním z nejsilnějších podporovatelů již od samotného počátku konfliktu. Poskytujeme Ukrajině vojenské vybavení, pomáháme uprchlíkům a poskytujeme všechny možné typy podpory. Mám v plánu na Ukrajinu jet v nejbližší době a tam chci s prezidentem Zelenskym hovořit o tom, jak bude probíhat ta protiofenziva, jaké jsou jejich plány na to, aby si svou zemi vzali zpět. Hovořili jsme i o Číně. Jak pan generální tajemník řekl, Čína je z našeho pohledu považována za strategickou výzvu, ne jen za strategického konkurenta. Česká republika míří ke splnění závazku utratit dvě procenta na obranu v příštím roce a budeme se samozřejmě výrazně věnovat i modernizaci.

Pracujeme společně na přípravě summitu ve Vilniusu, kde budou ještě více posíleny naše společné možnosti čelit bezpečnostním hrozbám a rizikům. Jsem velmi rád, že jsme dnes mohli spolu s panem generálním tajemníkem jednat. Zítra budu pokračovat v jednání s předsedou Vojenského výboru a také se účastním jednání v rámci EU.

Takže vlastně ta bruselská návštěva má tyto dva hlavní body NATO a EU. Zabýváme se otázkami bezpečnosti a rozvoje, protože to jsou samozřejmě propojená témata.

 

Prezident republiky Petr Pavel, Brusel, 19. dubna 2023