Vyjádření prezidenta republiky při přijetí významných žen úspěšných ve svých oborech

8. března 2024

Moc vám děkuji za to, že jste přijali naše pozvání. Já jsem moc rád, že tady mohu přivítat nejenom reprezentantky různých odvětví a oblastí činnosti, od kultury, církve, vědy, bezpečnostních složek, lékařů, ale i dalších. Ale také, že vás tady mohu přivítat, jako reprezentantky všech žen. Všech těch, které si zaslouží, aby jim dnes bylo poděkováno za to, co dělají, za to čím přispívají, čím nás inspirují a motivují k tomu, abychom byli lepšími.

Bohužel v minulosti Mezinárodní den žen nebyl úplně dobře vnímán, protože byl tak trochu ukraden k jiným účelům. Já si myslím, že je potřeba se vrátit k těm základům, tedy proč vlastně vznikl, za jakých okolností a za jakých okolností byl potom také přijat jako Mezinárodní den žen i na půdě OSN. Já ho tedy rozhodně nevnímán v tom zkresleném pohledu, jak tomu bylo dříve, kdy Mezinárodní den žen oslavili hlavně muži a večer přinesli v tom lepším případě domů svým ženám po tom, co splnili všechny své pracovní a rodinné povinnosti, nějakou hodně ochablou květinu. Ale myslím si, že bychom se opravdu měli vrátit k tomu, že si připomeneme to, že ani dnes po tolika letech snažení, kdy na začátku minulého století začaly ženy usilovat o rovná práva, a to nejenom ta pracovní, volební, ale i jiná. Takže za těch více než sto let stále ještě nejsme tam, abychom mohli s klidným svědomím říci, že postavení žen ve společnosti rovnoprávné je. Stále tady máme věci, jako jsou domácí násilí, které je páchané mnohem více na ženách než na mužích. Máme tady nerovnosti v platovém ohodnocení žen, ale máme taky nerovnosti třeba v jejich zastoupení nejenom ve firmách, ale třeba i v politice. Já rozhodně nejsem příznivcem žádných povinných kvót, naopak jsem je vždycky vnímal spíše jako degradaci žen než jako pomoc, ale měli bychom minimálně vytvořit takové podmínky, které rovné zastoupení žen umožní, pokud o to budou ony samy usilovat.

Já bych tuto příležitost chtěl využít k tomu, že vám všem chci poděkovat za to, co děláte, za to, že inspirujete a prostřednictvím vás popřát i všem ostatním ženám v naší zemi všechno nejlepší a hodně úspěchů k Mezinárodnímu dni žen.

Děkuji.

Petr Pavel, prezident republiky, Pražský hrad, 8. března 2023