Vyjádření prezidenta republiky při setkání s českými médii u příležitosti pracovní návštěvy Bruselu

20. dubna 2023

Dobrý den,

jak bylo řečeno, první návštěva v roli prezidenta, ale místo a instituce důvěrně známé, protože jsem měl tu příležitost v obou institucích pracovat, a navíc být tady jako bilaterální zástupce, tehdy vojáků, v roli zástupce vojenského přidělence před mnoha lety.

Cílem mé současné návštěvy bylo především naplnit jednu z priorit, které jsme si stanovili pro prvních 100 dní, a sice dát jasně najevo, že Česká republika má aktivní, koordinovanou zahraniční politiku, která se do značné míry opírá o naše členství v EU a NATO jako jednoho z hlavních nástrojů k prosazování našich zájmů, ale samozřejmě také těch kolektivních, na kterých se s našimi partnery a spojenci shodneme. Mým cílem bylo sejít se s představiteli obou těchto institucí, probrat aktuální situaci a problémy, kterým čelíme, a to jak s ohledem na blížící se summit NATO v létě tohoto roku v Litvě, tak na ohlasy našeho předsednictví v Evropské unii a to, co nás v rámci Evropské unie čeká v nacházejícím období. Proto jsem se včera sešel s generálním tajemníkem NATO.

Dnes jsem pokračoval setkáním s předsedou Vojenského výboru NATO. Měli jsme zároveň i návštěvu v Evropské škole a teď besedu se zástupci politických think-tanků zde, v Bruselu. Zítra budu pokračovat setkáními s představiteli Evropské unie, bohužel bez Ursuly von der Leyen, která z osobních důvodů nebude v Bruselu přítomna.

Tolik k obsahu a cílům mé cesty.

Petr Pavel, prezident republiky, Brusel, 20. dubna 2023