Vyjádření prezidenta republiky při tiskové konferenci po jednání s prezidentem Ukrajiny

28. dubna 2023

Dobré odpoledne, vážený pane prezidente, paní prezidentko,

jsem moc rád, že jedna z mých prvních návštěv směřovala právě na Ukrajinu a právě s prezidentkou Slovenska Zuzanou Čaputovou. Vidím v tom jistou symboliku a jsem za to moc rád.

Našemu příteli, kolegovi Volodymyru Zelenskému a ukrajinskému lidu jsem přivezl především ujištění, že jsme a budeme na jejich straně, že vnímáme naprosto jasně, že své členství v NATO a v EU si plně zaslouží, že dali svým přístupem, svým hrdinstvím, odhodláním a vytrvalostí příklad mnoha zemím, že o svobodu jsou připraveni se prát a obětovat pro ni i to nejcennější. Myslím, že v tom mohou být příkladem nám všem. Já osobně nevnímám budoucí členství Ukrajiny v EU a NATO jako otázku jestli, ale spíše kdy. Z tohoto pohledu se budu plně zasazovat o to, aby přístupové rozhovory Ukrajiny pro členství v EU začaly již do konce tohoto roku. Prezident Zelenskyj mě ujistil, že se rozhodně nechtějí stát členem EU zadarmo nebo jako dar. Jsou připraveni splnit všechny podmínky a jsou připraveni být přínosem. Mají co nabídnout nejenom z hlediska výměny zkušeností, ale také velice intenzivní spolupráce. My jsme k tomu připraveni napomoci v rámci partnerství, sdílení zkušeností, co se nám osvědčilo, nebo naopak neosvědčilo na naší cestě do Evropské unie.

Zároveň jsem také přivezl ujištění, že naše spolupráce bude pokračovat, a bude pokračovat nejenom v dodávkách vojenského materiálu, a to různými formami, ať už to bude formou darů, komerční přes naše privátní subjekty, nebo spoluprací přes třetí strany. Již teď je naše spolupráce velice široká, ale my jsme si vědomi toho, že máme prostor pro rozšíření, a to především v oblasti posunu od pomoci ke spolupráci. Zde jsme připraveni a máme už připravených šest klíčových projektů, joint ventures, s Ukrajinou, kde můžeme ve velice krátké době provést nejen transfer technologií, ale i výroby na Ukrajinu tak, aby odpovídala přesně ukrajinským potřebám. Rád bych také řekl, že máme připravené projekty v pěti klíčových oblastech, které se týkají rekonstrukce Ukrajiny. Nehovořím záměrně o poválečné obnově, protože rekonstrukce může a musí probíhat už teď. Jsme připraveni nabídnout naši asistenci a spolupráci především v oblasti zdravotnictví, v oblasti energetiky, dopravní infrastruktury, vodního hospodářství a bydlení. Já jsem moc rád, že o těchto tématech jsme se s prezidentem Zelenskym shodli, že tuto spolupráci vítá, a budeme teď pracovat na tom, abychom ji rychle uvedli v život.

Rád bych ještě zdůraznil, a už to tady zaznělo, že Česká republika podporuje zřízení mezinárodního trestního tribunálu pro vyšetření válečných zločinů spáchaných Ruskou federací na Ukrajině. Chtěl bych prezidentu Zelenskému poděkovat za výměnu přímé linky tak, abychom mohli komunikovat bez prostřednictví našich kanceláří, velice rychle, a zároveň i za to, že vyjádřil souhlas s povýšením, nebo spíše návratem statutu velvyslance do Prahy, kde předchůdce současného chargé d’affaires Jevhen Perebyjnis udělal opravdu obrovský kus práce a výrazně přispěl k tomu, že Česká republika zahájila dodávky zbraní, techniky a materiálu na Ukrajinu hned v prvních dnech války. My to zároveň vnímáme jako impulz k posilování naší přítomnosti a spolupráce na Ukrajině. Máme připraveny dvě osoby pro zahájení práce v Dnipru, kde jsme připraveni v dohledné době zřídit generální konzulát tak, abychom mohli přímo na místě řídit a usnadňovat některé projekty vzájemné spolupráce.

Tolik z mé strany. Ještě jednou děkuji a jsem moc rád, že máme tak vysokou míru shody.

Petr Pavel, prezident republiky, Kyjev, Ukrajina, 28. dubna 2023