Vyjádření prezidenta republiky při tiskovém brífinku po jednání s Petrem Fialou a Andrejem Babišem

2. června 2023

Dobrý den, dámy a pánové,

před volbami i po zvolení jsem často zdůrazňoval, že budu vnímat svoji roli, mimo jiné v tom, že se pokusím usnadňovat komunikaci tam, kde bude váznout. Především mezi vládou a opozicí. Vzhledem k tomu, že jsem častokrát zaznamenal názor, že vláda buď některé věci nekomunikuje dostatečně, nebo, ze strany opozice, že nejsou vyslyšeny jejich argumenty a nedostává se jim sluchu, svolal jsem jednání se zástupcem hlavní opoziční strany a s předsedou vlády, abychom se pobavili na téma, které nejenom přesahuje výrazně horizont jedné vlády, zároveň má přesah do všech dalších oblastí našeho života, navíc je i časově urgentní, a sice záležitosti související se zahraniční a bezpečnostní politikou. V tomto případě konkrétně nadcházející summit Aliance ve Vilniusu a uzavřená bezpečnostní dohoda se Spojenými státy.

Pokud jde o summit, ujasnili jsme si, co bude detailně předmětem jednání a vrcholné schůzky, do jaké míry se bude věnovat posílení obranyschopnosti celé Aliance, jak se to promítne na Českou republiku, jak bude vypadat podpora Ukrajiny v následujícím období a jaké plány budou přijímány. V tom jsme v principu našli shodu, i když samozřejmě není možné hovořit o finálním mandátu projednání summitu, protože ten se stále ještě tvoří. Alespoň základní shoda v parametrech na přístupu k summitu tady ale je.

Pokud jde o bezpečnostní dohodu, shodli jsme se na tom, že je potřeba ji velice férově a detailně představit. O čem ta dohoda je a hlavně to, o čem není. Je důležité odstraňovat mýty, které se bohužel ve veřejném prostoru velice často objevují. I na tom je oboustranný zájem, aby nevznikaly vlny dezinformací, které budou rozkolísávat společnost a vytvářet obavy tam, kde jsou naprosto neopodstatněné.

Shodli jsme se i na tom, že vidíme smysl v pokračování v debatě na témata, která mají dlouhodobý charakter. Jedním z nich by mohla být například energetika, především jaderná energetika, ale možná i další. Tato témata si ještě nebudeme upřesňovat.

Asi by bylo naivní očekávat, že z tohoto jednání vyjdeme s dlouhým seznamem konkrétně dohodnutých bodů. To rozhodně nebylo ani cílem. Já jsem rád, že to jednání proběhlo, že proběhlo ve věcné atmosféře a že byla na obou stranách ochota naslouchat a hledat společně cesty. Budu rád, když v tom budeme pokračovat.

Děkuji.

Petr Pavel, prezident republiky, Pražský hrad, 2. června 2023