Vyjádření prezidenta republiky při tiskovém brífinku po návštěvě Senátu Parlamentu ČR

30. března 2023

Dobré dopoledne, dámy a pánové,

děkuji předsedovi Senátu za pozvání a senátorům za možnost je dnes oslovit. Je to moje první návštěva Parlamentu po inauguraci, a já si opravdu vážím toho, že je to právě horní komora.

Spolupráci ústavních institucí považuji za naprostý základ toho, aby stát fungoval. Není samozřejmě nezbytně nutné, abychom ve všem spolu souhlasili, to se ani zřejmě nepodaří, ale pokud jsme schopni korektně spolu jednat, pokud jsme schopni probírat argumenty, pokud jsme v kontaktu a řešíme věci pravidelně, tak je velký předpoklad, že budeme schopni posouvat věci kupředu. A těch je opravdu hodně. Pan předseda zmínil například nerovnoměrný rozvoj regionů, a netýká se to zdaleka těch tří, které označujeme za strukturálně postižené. Těch oblastí, obcí a měst, které mají dlouhodobě problémy, neřešené problémy, je hodně. Je dobře, že tomu věnuje pozornost nejenom Senát a prezident, ale je také dobře že jsme teď měli možnost vidět výjezdní zasedání vlády na Jesenicku, která se problematice regionů chce věnovat intenzivně také.

Pokud jde o zahraniční politiku, tak v situaci, ve které se teď nacházíme, velice komplikované mezinárodně-politické a bezpečnostní, je naprosto nezbytné, aby všechny ústavní instituce mluvily jedním jazykem, protože to nejhorší, co bychom pro nás asi mohli udělat, je, aby prezident, vláda Poslanecká sněmovna a Senát na svých cestách do zahraničí hovořili každý jinak. To by nám rozhodně neprospělo a nepůsobilo by to dojmem důvěryhodného partnera, kterým nejenom chceme být, ale myslím, že si také zasloužíme, abychom byli.

Spolupráce se Senátem, předpokládám, bude na vícero úrovních, které naznačil pan předseda, a budeme v kontaktu i na úrovni našich kabinetů a kanceláří, takže budeme schopni řadu věcí řešit velice operativně. Já se na tu spolupráci těším a mohu panu předsedovi slíbit, že se v Senátu objevím určitě dříve než po osmi letech.

Petr Pavel, prezident republiky, Senát Parlamentu ČR, 30. března 2023